گل مریم
گل مریم (نام علمی: Polianthes tuberosa) گیاهی است چندساله با گلهای سفیدرنگ و خوشبو که عصارهٔ آن در عطرسازی استفاده میشود. گل مریم ایرانی به دلیل معطر بودن آن در دنیا منحصربهفرداست و به دلیل همین مزیت در دنیا جایگاه ویژهای دارد و در سراسر جهان و بخصوص به اروپا خواهان زیادی دارد. علت این نام گذاری ظاهرآ این بودهاست که در نقاشیهای تاریخی ایران همواره این گل در دست حضرت مریم قرار داشتهاست.
گل مریم از دسته گیاهان پیاز دار، چند ساله و از خانواده مارچوبگان است. تا کنون ۱۲ گونه از این گل شناسایی شده و در خوشههای دراز تا ارتفاع ۴۵ تا ۹۰ سانتیمتر رشد میکند و تولید خوشههای معطر و مومی از گلهای سفید میکند که از بخشهای پایین به سمت بالا رشد میکنند. بر روی هر سنبله میتواند تا ۳۰ عدد گل به شکل شیپوری کوچک با گردن بلند وجود داشته باشد.
گل مریم در بهار، تابستان و پاییز بسته به فصل کاشت آن گل میدهد و در مناطقی که دارای زمستان سرد هستند، پیاز آن را در پاییز از زمین خارج نموده و در انبار خشک نگهداری میکنند و دوباره در بهار کشت میدهند. گلدهی مریم ۲ تا ۴ ماه بعد از کاشت آغاز می شود و در صورت فراهم بودن شرایط محیطی می تواند در سراسر سال گل بدهد. بسته به فصل کاشت در بهار، تابستان، پاییز و زمستان گل می دهد. در حالت عادی در بهار کشت شده و گلدهی آن از اواسط تابستان شروع می شود که برحسب رقم می تواند تا اواسط پاییز ادامه یابد. در فصل سرما می توان از گلخانه ای که دمای آن حدود ۱۸-۱۶درجه است استفاده کرد که در این شرایط پس از ۸ هفته گیاهان به گل می روند.
شرایط نگهداری گل مریم:
خاک:
نور:
آبیاری:
دما:
پیاز مریم به سرما حساس بوده و در زمستان باید از خاک خارج گردیده و در انبار نگهداری شود. اگر دمای هوا در فضای باز، بین ۳۰-۲۰ درجه سانتیگراد باشد میزان تولید پیاز به بالاترین مقدار خود میرسد. دمای بهینه نگهداری بوته مریم ۵/۲۹-۵/۱۵ درجه سانتیگراد می باشد و چون گیاه به سرما حساس است دمای پائین ۱۰ درجه سانتیگراد به آن آسیب می رساند.مبارزه با آفات و بیماری ها:
کوددهی:
طریقه کاشت گل مریم در گلدان و باغچه:
گل مریم را هم در زمین و هم در گلدان می توان کاشت . در مناطق سرد بهتر است گل مریم در گلدان کاشته شود زیرا غده های مریم خراب می شوند.